A világ legrövidebb prezentációtechnikai oktatása

  • PrezentációsTréning670x440
  • prez4
  • prez1
  • prez2
  • prez3

...avagy négy alapvető technika a hatásos prezentációért:

  1. Álljon stabilan, nyugodtan. Ne táncikáljon jobbra-balra (nem csárdás!). Testsúlyát egyenlő arányban helyezze mindkét lábára. Az rendben van, hogy amikor a helyzet úgy kívánja, arréb lép (pl. a táblához, a mikrofon állványhoz stb.), az is, hogy felvesz valamit egy oldalt levő asztalról és ehhez oda kell lépnie. De egy gondolati egység kifejtése közben ne lépegessen, ne táncikáljon: álljon stabilan, két lábon. Ez nyugalmat és magabiztosságot sugároz a hallgatóság felé.
  2. Teremtsen szemkontaktust a hallgatósággal. Az előadást a hallgatóságnak tartja, hát rájuk nézzen. Nézzen egyenesen a szemükbe. Amennyire csak a hallgatóság létszáma engedi, mindenkinek legalább egyszer nézzen a szemébe, legalább 3-4 másodpercig, folyamatosan. Amikor letelt a 4 másodperc, akkor nézzen valaki másnak a szemébe. Nála is időzzön el 4 másodpercig, és így tovább. Így a hallgatóságnak fokozottabban lesz olyan érzése, hogy tényleg hozzájuk beszél. (Volt már valaha olyan előadáson, ahol azt kérdezte magától, hogy "ez az ember meg kihez beszél?..." ?)
  3. Bátran gesztikuláljon! A testbeszédet elsősorban a kezeivel tudja hatásosan "művelni". Merje hangsúlyozni a mondanivalóját a kezével, karjával. Ne féljen akár hadonászni is, ne féljen tapsolni (ha az előadás tartalma azt kívánja), bátran mutogasson. Ezzel (is) érzelmi körítést ad a mondanivalójának, azt pedig a hallgatóság kimondottan szereti. Amikor viszont éppen hallgat (pl. kezdéskor várja, hogy a hallgatóság végre Önre figyeljen), bátran engedje le maga mellé a karját anélkül, hogy bármit is csinálna velük. Ilyenkor teljesen lazán hagyja a teste mellé "hullani" mindkét karját, még ha ez furcsának is tűnik! Ha ingere támad, hogy csináljon valamit a kezével (pl. zsebre tenni - ezt SOHA ne csinálja! ,  vagy a karikagyűrűjével vagy egy kezében levő tollal babrálni, netán a kulcsait zörgetni a zsebében), annak mindenképpen álljon ellen! Ne feledje: karok test mellett, lazán.
  4. A hangját igazítsa a terem legvégében ülő résztvevőkhöz. Emlékezzen vissza, milyen rossz volt Önnek, amikor olyan előadáson ült, ahol nem hallotta, mit mond az előadó. Nem mindig van mikrofon és kihangosítás, ezért győződjön meg róla, hogy hangjával "eléri" a leghátsó sorokban ülőket is. Ha ők jól hallják, amit mond, akkor mindenki hallja!

Ezzel Ön megkapta a világ legrövidebb prezentációtechnikai oktatását. Bátran gyakorolja a fentieket! Ha eljut oda, hogy jól csinálja mind a négyet, elmondhatja magáról, hogy a világ előadóinak felső 10%-ába tartozik!

Ha a fentieken túl szeretné gyakorlati úton fejleszteni prezentációs készségeit, vegyen részt egyik prezentációs tréningemen.