Kérdezni szokták

?

Hogyan működik egy vezetői coaching folyamat?

 !

Komoly érdeklődés esetén személyesen találkozunk. Ha mindketten úgy ítéljük meg, hogy megvan a "közös kémia", azaz fogunk tudni együtt dolgozni, adok Önnek egy személyre szabott ajánlatot. Ebben az Ön számára nincs semmi kötelezettség.

Amennyiben elfogadja, helyzetmegállapítás céljából meg fogom kérni, hogy töltsön ki néhány kérdőívet. Visszajelzéseim alapján közösen meghatározzuk a fejlődési célokat és egy-egy megbeszélés között Ön intenzíven dolgozni fog azért, hogy hatékonyabb vezetővé váljon. Hogy ez pontosan mit jelent, azt közösen döntjük el. (Jelentheti akár azt, hogy  csak napi egyszer ellenőrizze az e-maileket, vagy határozottan és jó előre ütemezze be a fontos dolgokat a naptárába, vagy figyelje önmagát, hogy érzi magát bizonyos helyzetekben, vagy kezdjen el nemet mondani dolgokra, amikre már rég nemet kellett volna mondania - és így tovább.) A következő alkalommal megbeszéljük, hogy mit ért el, mi változott, hol akadt el és mit tud tenni azért, hogy továbblépjen a fejlődés útján.

Mindezt 100%-os diszkrécióval: semmit, ami Öntől elhangzik, harmadik félnek el nem mondok (még a feleségemnek sem!). Ha együttműködésünket esettanulmányként felteszem a honlapomra, azt csakis az Ön engedélyével teszem, úgy, hogy minden olyan részletet, melyből valaki felismerheti, hogy Önről van szó, a felismerhetetlenségig megváltoztatok. Természetesen, ha az esettanulmányt nevével is vállalja, azt külön megköszönöm Önnek.

Meg fog lepődni, milyen sokat el fog érni, milyen rövid idő alatt!

További részleteket a vezetői coaching együttműködésről a Coaching megállapodásban olvashat.

?

Mi a különbség coaching, tanácsadás, mentorálás és terápia között?

 !

A tanácsadás egy szakértői, az ügyfélnek külső tudást átadó folyamatot feltételez. Például egy informatikai tanácsadó ismeri a különböző informatikai technológiákat és rendszereket, azok technikai csínját-bínját és segíteni tud egy cégvezetőnek abban, hogy kialakítsák az adott cég üzleti folyamatait támogató informatikai rendszert. Vagy egy adótanácsadó ismeri az adózással kapcsolatos jogszabályokat, ezért tanácsot tud adni a cégvezetőnek az adóoptimalizálás érdekében. A coaching ezzel szemben a vezető belső tudását hozza a felszínre. A vezető jobban meg fogja érteni a helyzetet, amiben van, és önmagát abban a helyzetben, ezért jobb döntéseket fog hozni, mint önmagában képes lenne.

A mentorálás egy tapasztaltabb vezető által nyújtott támogatás egy tehetséges, de kevésbé tapasztalt vezetőnek. A mentorálásban a hangsúly a tudás és tapasztalat átadásán van. ("Been there, done that, brought the T-shirt.") Tipikusan hosszú távú, éveken keresztül is zajlodhat.

A kifejezés az görög mitológiából származik. Odüsszeusz távollétében a fiát, Thélemakoszt Odüsszeusz barátja, Mentór vette a szárnyai alá. Apja távolléte alatt a fiút ő látta el atyai tanácsokkal, ő támogatta az élet dolgaiban. "Apád helyett apád vagyok" jellegű szerepet töltött be a fiúnál. Innen a kifejezés: mentorálás.

Legyen szó vállalati karrierről vagy saját vállalkozás építéséről, egy mentor nagyon hasznos tud lenni egy ambiciózus vezetőnek. Olyan tanácsokat tud adni a mentoráltnak, amelyekkel az hónapokat, sőt, éveket is meg tud spórolni magának a karrier (vagy vállalkozás) felépítésének útján.

A terápia fókusza a múlt és a problémák. Szakképzett terapeuták kínálják az átlagosnál mélyebb érzelmi vagy lelki válságok megoldásához (pl. depresszió vagy pánikbetegség). Nagyon fontos, hogy egy coach felismerje, ha az ügyfél helyzete nem coaching, hanem terápiás folyamatot igényel.

A vezetői coaching fókusza ezzel szemben a jövő és a megoldások, elsősorban vállalat- és cégvezetési dilemmákra vonatkoztatva. Hogyan jussak el innen, ahol vagyok oda, ahová el szeretnék jutni? Tipikus témái egy vezetői coaching folyamatnak: jövőkép megfogalmazása, vak foltok (fejlődési területek) beazonosítása, fejlődési célok meghatározása, értékrend tisztázása, önkorlátozó hiedelmek feloldása, vezetői készségek (delegálás, időgazdálkodás, tárgyalástechnika, érzelmi intelligencia stb.) fejlesztése. Egy vezetői coaching együttműködés tipikusan rövid távú: 4-től 8 hónapig tartó folyamatot feltételez (ritkán lehet akár 1 év is).

Fontos megjegyezni, hogy egy tanácsadó, egy mentor és egy terapeuta számára is nagyon hasznos, ha rendelkezik coaching készségekkel.

?

Vállalkozásom egy ideje nem tud növekedni, ebben is tud nekem segíteni?

 !

Természetesen. Ha Ön tulajdonosa, vagy inkább első számú vezetője a vállalkozásának, akkor tudja jól, hogy Ön a felelőse az elért eredményeknek. Más szóval: "fejétől bűzlik a hal". Nem a munkatársai, sem az ügyfelei, sem a beszállítók nem "hibásak" azokért az eredményekért, amiket Ön elért (vagy szeretne, de nem tud elérni). Ön sem hibás! De Ön a felelős. Ezért fontos, hogy Ön változtassa meg a gondolkodásmódját, vegye észre, hogy többre is képes és lépjen a határozott változások útjára. Ebben tudom segíteni: támogatni, hogy észrevegye, mit és hogyan kell másképp tennie és a szükséges lépéseket meg is tegye. Bátran jelentkezzen itt.

?

Hogyan lépjek túl azon félelmemen, hogy a környezetem gyengének fog tartani, mert külső segítséget veszek igénybe?

 !

Teljesen megértem és elfogadom ezt a félelmét. Mindenki tudni szeretné, hogy őt elfogadják, és amit csinál, az elfogadható mások szemében is. Ha vannak olyan emberek a környezetében, akik szemében egy, az Ön személyére szabott külsős segítség igénybevétele az Ön gyengesége jelének tűnne fel, és ezt Ön szeretné elkerülni, akkor hadd nyugtassam  meg: maximálisan meg tudjuk oldani az együttműködést úgy, hogy arról senki az Ön környezetében nem fog tudni.

Hadd mutassak rá a következőkre is:

  1. A konzultációk elsősorban külső helyszínen, nagy távolságok esetén Skype-on történnek, így annak esélye, hogy erről valaki az Ön környezetéből tudomást szerezzen, a nullához közelít.
  2. Teljes, azaz 100%-os diszkréciót garantálok minden ügyfelemnek. Ez alatt azt kell érteni, hogy semmit, ami Öntől elhangzik, vagy amit Ön e-mailben vagy egy kérdőívben leír nekem, harmadik félnek semmilyen körülmények között át nem adom és mindent megteszek az Ön védelme érdekében.
  3. Minden kimagasló teljesítményt elért sportolónak volt és van edzője. Sőt, sportpszichológushoz is járnak, mert tudják, hogy minden fejben dől el. Manapság nem azt "kell" szégyellni, hogy az ember segítséget kér ahhoz, hogy önmagából kihozhassa a legjobbat, hanem azt, ha nem teszünk meg mindent ennek érdekében. A sikernek nem csak racionális, intellektuális tényezői vannak, hanem az érzelmi és lelki tényezők is nagyon fontos szerepet játszanak. Nincs ez másképp egy nagy felelősséget vállaló vezető esetében sem: az Ön sikerei is az Ön fejében dőlnek el. A nehézség sok esetben az, hogy nem vesszük észre, mi zajlik bennünk és az hogyan eredményez kevésbé optimális döntéseket. Ez az én segítségem egyik lényege: rámutatok arra, hogy ahogyan Ön gondolkodik és ahogyan érez, az hogyan eredményezi a jelenlegi eredményeket. Ekkor fog rádöbbenni, hogy Ön sokkal többre is képes.
  4. Azt az illúziót, hogy "nekem minden problémát egyedül kell megoldanom", ajánlom, hogy rombolja le magában. Manapság minden csapatmunka. Nagyon sok esetben külső segítséget veszünk igénybe - legyen az marketing vagy informatikai tanácsadás, szervezetfejlesztés, vagy pénzügyi jellegű segítség. Az egyénre szabott coaching folyamat abban segít, hogy Ön hatékonyabban mozgósítsa belső tartalékait, gyorsabban fejlődjön, és kapjon egy külső tükröt, hogy magasabb önismeretre tegyen szert. Ezek segítségével képes lesz az eddigiekhez képest nagyobb teljesítményt nyújtani az üzleti és magánéletében egyaránt - úgy, hogy a folyamatot is jobban fogja élvezni.
  5. Az együttműködésünk eredményei egy életen keresztül fogják Önt szolgálni. Amit meg fog tanulni - elsősorban önmagáról - az maximálisan segíteni fogja Önt abban, hogy Ön nélkül is jól menjenek a dolgok. Ezért érdemes egy ilyen együttműködésbe fektetni.